Annons:
Etikettvetenskap
Läst 1843 ggr
Fjäril
2013-06-06, 23:43

Doftminnen

Doftminnen

Visst relaterar vi dofter till händelser och platser, eller för att inte tala om att avsky vissa dofter, eller krocken som uppstår när man känner en doft (påminns om en händelse) men ser något annat istället. Som att titta på coca-cola och dricka mjölk 😛

Som sagt, hjärnan är intressant! 

"En doft kan som få saker framkalla starka minnen. Doktorn i psykologi, Artin Arshamian, förklarar varför."

http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2370390

Sajtvärd på Övernaturligt

Annons:
Magi-cat
2013-06-07, 08:12
#1

Luktsinnet är ett "gammalt" sinne. Det går rakt in i känslohjärnan utan att passera samma filtrering som de andra sinnena. Därför väcks minnen så lätt till liv av dofter….

Samtidigt har man ofta väldigt svårt att avsiktligt återkalla ett doftminne. Man kan utan svårighet föreställa sig smaken av en citron och hjärnan reageras om om man smakar på riktigt och man kan återkalla synminnet av en elefant, en sång osv.

Men man kan inte återkalla minnet av en doft…….

Tänker på hundra t.ex. som lever mera i en doftvärld…..så mycket information de får av dofter som går oss totalt förbi med vårt ganska svaga doftsinne…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

AnnikaIII
2013-06-10, 16:19
#2

Luktsinnet är den del av hjärnan som "bildas först" det ser ut som en liten knapp på en stängel och sedan bildas resten av hjärnan runt denna pistilliknande stängel. Våra förfäders förfäder lär ha använt detta sinne för sin överlevnad, utan luktsinne så kunde man inte känna igen varken vän eller fiende, väderleken, vattendrag..osv osv. Man helt enkelt luktade sig till både det ena och det andra. 
Idag så är detta sinne ganska så försvagat då vi använder så mycket artificiella dofter i vårt samhälle och så finns det massor av kemiska dofter i luften överhuvudtaget….
Men jag tror fullt och fast att dofter är en väldigt bra komihågreceptor som kickar igång snabbt.

Carpe momento

Upp till toppen
Annons: