Etikettinformation-från-administrationen
Läst 7714 ggr
Fjäril
2013-05-17, 22:56

Trivselregler

Trivselregler
(tråden kommer att placeras under "som alltid synlig" eller nålade trådar)

För att det här ska vara en samlingsplats, trivsam och välkomnande för alla, har vi några trivselregler att förhålla oss till. Varje punkt har en egen utförligare förklaring om hur den är tänkt att fungera.

Det här är något vi har satt ihop tillsammans med er.

Utgå ifrån att allt du läser är skrivet med gott uppsåt!

Diskutera bollen, inte spelarna! Och håll gammalt groll borta!

Håll er till ämnet! Och bredda inte ämnet i onödan!

Ingen "baksätesmoderering"!

Vi strävar efter att så många medlemmar som möjligt ska hålla med om trivselreglerna och vill veta om någon har invändningar mot dem. Här finns en tråd för att diskutera reglerna. Bra förslag på förtydliganden och exempel på vad som omfattas av reglerna tas gärna emot i den tråden.

Sajtvärd på Övernaturligt

  • Redigerat 2020-10-02, 18:40 av Niklas
Fjäril
2013-05-17, 23:20
#1

Utgå ifrån att allt du läser är skrivet med gott uppsåt!

Det här finns med som ett tips i skrivreglerna för hela iFokus. Vi kommer försöka hålla lite hårdare på det och säga ifrån ifall någon postar inlägg som förutsätter att andra skriver för att de är onda, lögnaktiga

Exempel (att undvika):

"Du vill/tror alltså att X" (X är oftast något som absolut ingen vettig människa skulle vilja eller tro)

"Nu ljuger du!" (Om någon skriver någonting som är fel, förutsätt i ditt svar att de inte känner till sanningen snarare än att de ljuger)

Undantag/invändningar:

Om du har en verklig misstanke om att någon på sidan inte har gott uppsåt utan till exempel bara är ute för att förstöra diskussionen, skicka ett PM till en Medarbetare så ser vi till att lösa situationen.

Sajtvärd på Övernaturligt

Fjäril
2013-05-17, 23:20
#2

Diskutera bollen, inte spelarna!

Det kan tyckas självklart men är väldigt lätt att glömma. Grundregeln är att diskutera det som står skrivet i trådarna, inte personerna som skrivit det.

Exempel (att undvika):

"Är du verkligen rätt person att säga det, du som …"

"De flesta bryr sig nog inte om vad du tycker."

"Varför måste du bete dig så här?"

Undantag/invändningar:

I sällsynta fall kan det kanske vara motiverat att kommentera vem det är som sagt något, till exempel om personen uttalat sig om något som den har en känd nära anknytning till så kanske det kan vara motiverat att artigt säga något i stil med "Jag är inte säker på att du är en objektiv bedömmare i den här frågan eftersom …". Skriv INTE "du vill bara hålla med dina kompisar" eller liknande (se #1).

Specialfall1, håll gammalt groll borta!

Ett särskilt vanligt sätt att bryta mot den här regeln är att man hänvisar till en gammal fejd man har med någon annan medlem. Till exempel genom att säga "som vanligt så vägrar du …" eller liknande. Det bästa är att försöka se varje tråd som ett ny kula för alla inblandade och inte dra upp gamla synder. Även argument som "Men när det gäller det här tycker du raka motsatsen: …" är lite farliga eftersom det oftast får tråden att handla om vad just den personen tycker istället för själva sakfrågan.

Specialfall2, svepande formuleringar om deltagarna i en tråd

Även om regeln främst är till för att skydda enskilda individer så betyder det inte att man kan komma undan med vad som helst så länge man undviker att nämna namn. Om det är tydligt att en kommentar avser någon i tråden så behandlas den på samma sätt som om den skulle vara riktad direkt till en person. Till exempel: "önskar att en del här inne kunde växa upp lite" eller "vissa saknar tydligen helt fantasi" och så vidare.

Sajtvärd på Övernaturligt

Fjäril
2013-05-17, 23:20
#3

Håll er till ämnet

Det är roligt att diskutera och det är lätt hänt att en tråd och dess trådstart blir till något helt annat, ibland gör det inte så mycket men det kan bli ointressant och som ny i en diskussion kan det vara svårt att hänga med. Därför är det bra om vi håller oss till ämnet så gott det går.

Exempel

Tråden handlar om smör och vilken sort som är nyttigast. Diskussionen är igång och så berättar en medlem om hur smöret en gång smälte i bilen. Nästa medlem kommer då att tänka på när motorn skar sig vid ett tillfälle, eller vid flera och vill självklart berätta om detta. Och till slut jämförs bilmärken istället för smör.

Det är bättre att starta en ny tråd om man vill diskutera något annat som inte hör till trådens ämne över huvud taget.

Specialfall: bredda inte ämnet i onödan!

Ett ganska vanligt sätt som en tråd spårar ur på är att någon går in i en tråd som handlar om något specifikt och istället går tillbaks till någon grundläggande fråga och startar en evighetsdiskussion om den.

Ett exempel: om en tråd startar med "Tror ni att andar kan påverka fysiska föremål?" så ska man inte svara "Jag tror inte andar finns för …". Då har man breddat ämnet till något annat än det är tänkt att vara. Även om frågan om ifall andar finns över huvud taget är viktig för frågan om ifall de kan påverka fysiska föremål så är det inte trådens ämne.

Det är inte alltid så enkelt att avgöra om en breddning av tråden är OK eller inte. Den som startar en tråd kan hjälpa oss Medarbetare genom att tydligt säga vad tråden inte ska handla om, till exempel kan man i exemplet ovan skriva redan i trådstarten "Den här tråden är inte tänkt att handla om ifall andar finns från första början".

Undantag/invändningar:

En risk är att trådskaparen får ett alldeles för stort inflytande över vad som får sägas i tråden, tanken är ju inte att man ska kunna säga "man får bara skriva sådant som stämmer med min åsikt" eller så. Vi Medarbetare får göra vårt bästa för att avgöra vilka "krav" som är rimliga att ställa för trådens ämne.

Ett undantag är att om en tråd har som förutsättning till exempel att andar finns så får man (en gång) skriva ett inlägg med en länk till en ny eller gammal tråd där man kan diskutera det, typ "Jag tror inte att andar finns över huvud taget, det kan vi prata om i stora ande-tråden (länk)"

Sajtvärd på Övernaturligt

Fjäril
2013-05-17, 23:21
#4

Ingen "baksätesmoderering"

Vi vill så klart veta om ifall du tycker att någon bryter mot reglerna, men vi vill inte att du skriver det i tråden där regelbrottet skedde. Det leder lätt till att tråden spårar ur.

Istället vill vi att du endera skickar ett pm till en Medarbetare och/eller anmäler inlägget (om du har insider). Eftersom det är svårt att veta vilken Medarbetare som snabbast kan ta tag i frågan har vi även en särskild anmälningstråd där man någorlunda enkelt kan anmäla inlägg.

Sajtvärd på Övernaturligt

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-05-17, 23:21
#5

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-05-17, 23:21
#6

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-05-18, 22:53
#7

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-05-21, 22:36
#8

Inlägget är borttaget

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen