Etikettallmänt
Läst 1122 ggr
JoHo
2014-12-30, 14:13

Omvänd bevisbörda

Ser vi inte detta användas på detta och andra forum ganska ofat?

AliennaII
2014-12-31, 22:25
#1

Citat fr. klippet:  "Den som saknar grund för en föreställning, kan inte kräva respekt för sin föreställning."

Denna slutsats förmedlas efter att ha talat om 'bevisbörda'… Som om 'grund' skulle innebära en möjlighet att presentera bevis.  Sådan felaktig slutsats kallas fördom/förutfattad mening. Världen är full av 'grunder' utan att det för den delen finns bevis för dessa. Att bevis saknas, betyder inte alltid att grund saknas. 

Sedan förstår jag nog inte vad han menar med att kräva respekt för en föreställning. Det är något helt nytt för dagen. Har aldrig tidigare hört talas om något sånt. Vad menar han?

AndersHesselbom
2015-01-01, 16:01
#2

Bevisbörda i "omvänd bevisbörda" behöver inte betyda just "vetenskapligt evidens", utan bara just grund. Redan när man har ganska svaga eller subtila känslor för någots varande, t.ex. att man kanske har ett svagt minne av att ha lämnat sin röda kavaj hemma hos en viss vän, så kan man begå felslutet i fråga. I detta sammanhang betyder uttrycket att respektera en föreställning egentligen nivån av acceptans man kan avkräva av sin meningsmotståndare, och är alltså benämningen på den nyans som efterfrågas i kommentar #1. Läs gärna Paul Grahams essä "How to disagree".

Graham's Hierarchy of Disagreement

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Upp till toppen