Etikettallmänt
Läst 2141 ggr
Twinflamewolf
2013-12-23, 07:43

Skeptiker och Julen

En fundering som bara slog mig nu på morgonen är firar ni skeptiker Julen och andra Kristna högtider ?

Tänker så här att högtider som Jul,Påsk,Alla Helgons dag osv är ju en Kristen tradition där både kyrkan och handlare tjänar pengar på just Jesu födelse vid Juletid eller Jesu död vid påsk.

Skeptiker pratar ofta om hur människor luras och det måste ju ändå också inrymma kyrkan och dess högtider där människor varje år ska förköpa sig på dyr mat,dyra klappar och visst gynnar det handeln men bottnar ju ändå i Kristendomen.

En del kan inte delta alls för dom får vända på varje liten slant så orättvisan dessa högtider är ju grym medan andra vältrar sig i överflöd.

Vi har också skolavslutningar i kyrkor dom ska liksom bara vara där med eller utan att barn och ungdom tror.Det samlas in kollekt både om vanliga Söndagen och under storhelgerna.Begravning av dom döda ja det är kyrkans uppgift åter igen.

Kyrkan har tagit en enormt stor plats i dagens samhälle och stora summor pengar är inblandade.Ett medium som tar betalt är ofta om inte alltid väldigt lågavlönade beroende på om dom skapat ett namn eller ej.

När jag växte upp tog det emot att gå till kyrkan under avslutningar för jag hade redan då en Hednisk tro men jag hamnade en period i alla fall inom kyrkan och gick så långt så jag även läste teologin men tog sen avstånd och vandrade min väg.

Så hur ser ni på just det här att kyrkan tar sån plats? julen är ju ändå i grunden Jesu Födelse vi firar och har vuxit världen över där även kyrkan tjänar på den inte enbart handlare.

Hur förhåller ni er när det blir jul,vad säger ni till era barn och ungdomar exempelvis om varför julen firas och hur framför ni dessa ord som skeptiker.

Hur det är så påverkas ung som gammal av Kristna högtider varelse dom vill eller ej,man drillas och får lära sig dom Kristna traditionerna med eller mot sin vilja dom ska läras och präntas in.

Så nu är min fundering stödjer ni det här för även Kristendomen och dess högtider borde ju vara ett "hittepå" där människor luras att spendera stora summor inför en högtid speciellt Julen ?

Ska vi hårdra det hela så börjar allt hos Kyrkan,det började för över 2000 år sedan och sen har Kyrkans män sakta men säkert under alla tider tagit makten över människan och även när det gäller högtiderna så hur vi än vänder och vrider på oss så slipper vi inte undan för det är i grunden Kristen tradition.

Vi behöver inte ens gå till Kyrkan utan bara ut på stan så ser vi firandet av Jesu födsel eller död dessa tider.

Ska man vara riktigt hård i tanken så alla klappar vi köper till Jul var kommer dom från och hur många underbetalda kvinnor och barn i olika länder har fått slita svett för att vi ska få saker billigt och många paket.

Ser man djupare i det här så handlar det ju inte bara om oss att vi ska fira Jul det inrymmer så många människor på jorden som under missförhållanden får arbeta och tillverka sånt vi köper både vuxna och barn.

Med andra ord så bidrar Kyrkan till allt detta som sett till att andra ska fira deras Kristna högtider.Det är stora pengar inblandade men även en hel del välgörenhet men grunden och bottnen är ju ändå Kristen en form av påtvingade på dom som inte ens tror.

God Jul och Gott Nytt År !

Maria
2013-12-23, 07:55
#1

Man kan ju knappast anklaga kyrkan för att julen har blivit en stor köphysteri. Julklappar och frosseri i mat är ju faktiskt människans eget påfund😉

Skolavslutningar i kyrkan har vi avhandlat i många trådar och jag som gick i skolan på 60-70-tal i Göteborg har inte varit i någon kyrka vid avslutningar så det skiljer sig nog en hel del över landet.

Kyrkan är numera skild från staten så en begravning är inte per automatik kyrkans ansvar.

Jag tror att det är väldigt få människor som firar Jul till åminnelse av Jesus födelse. Det är väl snarare tomten som är centralfigur😃

/Maria

JoHo
2013-12-23, 09:39
#2

#0

> En fundering som bara slog mig nu på morgonen är firar ni skeptiker Julen och andra Kristna högtider ?

Du måste skilja mellan skeptiker och ateist/antiteist. Du kan mycket väl vara skeptiker och tro på en gud (även om jaghar svårt att förstå detta).

> Tänker så här att högtider som Jul,Påsk,Alla Helgons dag osv är ju en Kristen tradition där både kyrkan och handlare tjänar pengar på just Jesu födelse vid Juletid eller Jesu död vid påsk.

Nja, jul kommer ju från våra hedniska juleblot. I anglosaxiska länder har däremot julen "kidnappats" av kristna där högtiden kallas Christmas, alltså "christ mass" …. alltså "kristusmässa".

Men att man firade vintersolståndet går långt tillbaka före den påstådda Jesus.

De andra högtiderna är liknande. Kom ihåg att Jesus i Bibeln firade Påsk. De flesta anser att påsk firas för att fira judarnas uttåg ur Egypten (en historisk händelse som inte har med religion att göra mer än att det var en grupp judar).

Men visst; vi har varit ett kristet land (i dag är stat och kyrka tack och lov separerat) men vi har något annat i dag som kallas traditioner. 

Jag t ex firar jul med julgran (en idé som kommer från Tyskland) och även stjärna i toppen av granen (kristen tradition. Syftar på stjärnan över Betlehem). Där har man två olika traditioner och religioner som gått ihop i en. Vi har även stjärnor i fönstren (kristet) men jag ser det som mysig (tradition) samt tänder adventsljus (anses som en "nedräkning till herrens ankomst". Jag ser det som nedräkning till julen).

Om vi nu skulle säga att det fanns en Jesus (jag tror att han var en eller flera predikanter/sektledare som det fanns mängder av på den tiden).

Både Katolska kyrkan och andra kyrkor är säkra på att Jesus inte föddes vid denna tid (julen) på året. Förutom året (år noll) som inte stämmer för Herodes skattskrivning skedde ett par år tidigare, så föddes denne Jesus troligen våren eller allra troligast på hösten. Detta pga en hel del omständigheter bl a herdarnas vallning som alltid skedde på hösten.

Dessutom föddes denne Jesus på vår juldag, alltså dagen EFTER vi firar jul. Så när Jesus "föddes" ligger vi bakis och övermätta på julskinka (och Jesus var jude så ni kan ju tänka er hans intresse av skinka från gris för att fira hans födelsedag)…

Jesus fördels flyttades av en munk drygt tusen år efter för att bl a kunna ersätta hedningarna (vikingarnas) hedniska "dricka juleblot" - en hednisk offerfest - när nordländerna skulle kristnas.

Judarnas Chanukka förläggs också runt midvintersolståndet. Det är ljusets fest. Den firas för en legend om ett mirakel då olja till templen skulle räcka i åtta dagar (åttaarmad ljusstake- Menora) som sedan gud ordnade så att den gjorde, om jag inte minns fel under en belägring.

Denna åttaarmade ljusstake kan du bl a se i kristna hem. Ofta som elljustake utan att man tänker på att just denna tillhör judendomen.

Nåväl, man kan grotta in sig oerhört i historien och många säger olika saker beroende på religion. Men det är fascinerande. Framför allt för att se hur mycket jularna i t ex Sverige förändrats. Minns att jag förra året delade på FB/Twitter en artikel från 30-talet där man förfasades över att vi inte har kvar de jultraditioner som vi haft i Sverige "denna fasansfulla julgran" och liknande. Vår jul i dag har kommersialiserats oerhört men julen vi firar i dag är ett hopkok av olika religioner, historiska händelser, traditioner och kommersiella intressen (t ex coca-colajultomten som vi i dag använder i det mesta. Kom på mitten av förra seklet från Disney Studios).

I korta drag så firar jag jul. Men INTE för en sektedare som påstås ha fötts.

> Vi har också skolavslutningar i kyrkor dom ska liksom bara vara där med eller utan att barn och ungdom tror.

Du, både detta om Jesus och julen samt skolavslutningen tar vi upp i senaste avsnittet av min podcast Radio Houdi. Ge denne chans en sådan här dag och lyssna. Jag lovar att du kommer tycka radioshowen är underhållande: http://www.radiohoudi.se/avsnitt/66-radio-houdi-firar-jul/

> Det samlas in kollekt både om vanliga Söndagen och under storhelgerna.

Det sker en hel del sekulära insamlingar också. men kyrkan är stor ch har alla möjligheter att göra detta eftersom de har en stor skock människor som vill döva sitt samvete.

> Begravning av dom döda ja det är kyrkans uppgift åter igen.

Ja, men den verksamheten är sekulariserad. Kyrkan har hand om begravningar men tar också hand om judiska och muslimska begravningar samt för de som inte är medlem i Svenska Kyrkan

> Kyrkan har tagit en enormt stor plats i dagens samhälle och stora summor pengar är inblandade.

Ja, det beror på kyrkans historia som skövlare. De rikedomar kyrkan har i dag kommer inte enbart från gott, om man säger så…

> Ett medium som tar betalt är ofta om inte alltid väldigt lågavlönade beroende på om dom skapat ett namn eller ej.

Ja, men man kan vara ficktjuv eller bedragare som stjäl kreditkort också.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Twinflamewolf
2013-12-23, 10:10
#3

Håller med dig Bumbleboo mycket har människan själv tillfört Julen det kommer vi inte från utan så är det ju utan tvekan.

JH ! Jag blir imponerad av din text för du är uppenbarligen väl insatt i det här det syns och sätter orden på att Kyrkan ju faktiskt "kidnappat" från Hedendomen som var långt före de Kristna.

Blir dock förvånad över att det finns skeptiker som tror på Gud det var för mig nåt helt nytt och man lär sig nåt varje dag för det hade jag verkligen ingen aning om eller ens kunnat tro.

Tack för tipset om radio,ska försöka lyssna om jag får tid under helgen.

Intressant hur det sett ut genom historien och vilket inflytande kyrkan har haft där dom lagt beslag på så oerhört mycket och förtryckt människor genom tiderna.

Genom det så blir det ju en form av tvång även om julen idag är som Bumbleboo skriver mycket som tillförts av människan men grunden som Kristendomen lagt för den blir gärna dominerande.

Loris M
2013-12-23, 10:59
#4

En intressant tråd! 👍

#2 JoHo,
Tack för ett jätte bra och inehållsrikt inlägg. Mycket av det du skriver visste jag inte innan så det var roligt och lärorikt att läsa.

Själv är jag inte kristen (eller svensk) men har julgran, köper julklappar till barnen och julpyntar. Det har kommit till som en kompromiss mellan min egen barndom, barnens önskningar, skolans och samhällets traditioner…

Där jag kommer ifrån får barnen inga julklappar på julafton utan nyårspresenter. Nyårsafton firas stort och ungefär på samma sätt som ni firar julafton. D.v.s mycket mat, klappar, familjen som samlas… men kanske lite mera storslaget. Det blir både vuxnas och barnens högtid där man firar det nya året.

God Jul på er alla i tråden! 🌺

JoHo
2013-12-23, 11:38
#5

Tack för kommentarer och att ni orkade läsa igenom. Hade kunnat utveckla det längre men jag hänvisar till podcasten där vi tar upp detta.

Några kända skeptiker i Sverige som är kristna är t ex Samuel Varg Thunberg http://samuelvargthunberg.se/blogg/ och Per-Johan Råsmark http://rasmark.blogspot.se

Intressanta är att båda är kristna skeptiker OCH mentalister. Råsmark är dessutom aktiv inom VoF med förtroendeuppdrag.

Just det: På länken till min podcast ovan finns en liten länksamling om hur kristna- och katolska kyrkan vet om att Jesus inte föddes 25 december. Läs den. Det finns även en bra länk till en hel del frågor och svar gällande Jesus ur ett kristet perspektiv men även objektivt.

http://radiohoudi.se

[rara]
2013-12-23, 11:41
#6

Nej. Jag firar varken jul, påsk eller någon annan dag… När jag var liten var det naturligtvis skoj med alla juklappar som jag fick, men nu som vuxen ser jag ingen mening med att köpa några gåvor och jag vill inte ha några gåvor av andra heller. Mitt hem är alltid fint så jag ser heller ingen mening med att pynta det inför julen och god mat äter jag varje dag så jag ser heller ingen mening med att laga något extra gott inför julen. Kärlek är också något som jag både ger och får mer än tillräckligt av varje dag så det är heller inget som jag behöver speciella dagar till…. Döda granar gillar jag sen inte alls, så där ser jag heller ingen mening med att ha en att stå inne. Och med tanke på allt slaveri där ute i världen gör jag allt vad jag kan för att bidra så lite som möjligt, vilken dag på året det än är.

JonasDuregard
2013-12-23, 11:48
#7

Angående religiösa skeptiker: Det som avses med skeptiker är ju egentligen vetenskaplig skepticism. Det betyder att man motsätter sig pseudovetenskap och ogrundade uttalanden i vetenskapligt avgörbara frågor.

Om man väljer vad man tror på precis rätt sätt så kan man undvika att ha några åsikter i vetenskapliga frågor, utan bara i frågor som inte har någon mätbar inverkan på verkligheten. Då kan man vara skeptiker och religiös. Det finns en och annan aktiv skeptiker i Sverige som kallar sig kristna, som jag känner till.

Men det är ju ett väldigt stort överlapp mellan ateister och skeptiker, så det är naturligt att det blandas ihop. Det finns ochså skeptiker som anser att man inte är någon riktig skeptiker om man tror på gud.

Angående Julen: Vi kör kanske inte den frommaste julen man kan tänka sig direkt, men visst är vi igång och vältrar oss i Julmat och pyntar granar och allt sådant. Jag har till och med köpt (och byggt!) räddningsmissionens pepparkakshus! 👻😃

Jag tar igen det genom att häda dubbelt så mycket i Januari 😉

JoHo
2013-12-23, 11:50
#8

#6

> Och med tanke på allt slaveri där ute i världen gör jag allt vad jag kan för att bidra så lite som möjligt, vilken dag på året det än är.

Och detta skrev du förmodligen på en dator/smartphone/läsplatta som tack vare att lågavlönade arbetare i låglöneländer satt ihop komponenterna till den…

Men annars en vacker tanke. Inte lätt att vara moralisk till 100% vilket du heller inte påstår att du är.

Jag kan förstå din åsikt och jag håller med att man kan ha fint hemma, äta gott och umgås med vänner utan orsaker. Fördelen med julen är ju ljusfesten; att man lyser upp vintermörkret med ljus och pynt.

JoHo
2013-12-23, 12:12
#9

Det här klippet förklarar det mesta. Se klippet och lyssna på vad han sjunger.

Här texten:

I really like Christmas
It's sentimental, I know, but I just really like it
I am hardly religious
I'd rather break bread with Dawkins than Desmond Tutu, to be honest

And yes, I have all of the usual objections
To consumerism, the commercialisation of an ancient religion
To the westernisation of a dead Palestinian
Press-ganged into selling Playstations and beer
But I still really like it

I'm looking forward to Christmas
Though I'm not expecting a visit from Jesus

I'll be seeing my dad
My brother and sisters, my gran and my mum
They'll be drinking white wine in the sun
I'll be seeing my dad
My brother and sisters, my gran and my mum
They'll be drinking white wine in the sun

I don't go in for ancient wisdom
I don't believe just 'cos ideas are tenacious it means they're worthy
I get freaked out by churches
Some of the hymns that they sing have nice chords but the lyrics arespooky

And yes I have all of the usual objections
To the mis-education of children who, in tax-exempt institutions, 
Are taught to externalise blame
And to feel ashamed and to judge things as plain right and wrong
But I quite like the songs

I'm not expecting big presents
The old combination of socks, jocks and chocolate's is just fine by me

Cos I'll be seeing my dad
My brother and sisters, my gran and my mum
They'll be drinking white wine in the sun
I'll be seeing my dad
My brother and sisters, my gran and my mum
They'll be drinking white wine in the sun

And you, my baby girl
My jetlagged infant daughter
You'll be handed round the room
Like a puppy at a primary school
And you won't understand
But you will learn someday 
That wherever you are and whatever you face
These are the people who'll make you feel safe in this world
My sweet blue-eyed girl

And if my baby girl
When you're twenty-one or thirty-one
And Christmas comes around
And you find yourself nine thousand miles from home
You'll know what ever comes

Your brothers and sisters and me and your Mum
Will be waiting for you in the sun
Whenever you come
Your brothers and sisters, your aunts and your uncles
Your grandparents, cousins and me and your mum
We'll be waiting for you in the sun
Drinking white wine in the sun
Darling, when Christmas comes
We'll be waiting for you in the sun
Drinking white wine in the sun
Waiting for you in the sun
Waiting for you… 
Waiting… 

I really like Christmas
It's sentimental, I know…

[rara]
2013-12-23, 12:15
#10

#8 Jag skrev att jag gör vad jag kan. Inte att jag inte bidrar alls.

"Och detta skrev du förmodligen på en dator/smartphone/läsplatta som tack vare att lågavlönade arbetare i låglöneländer satt ihop komponenterna till den…"

Ja på en gammal dator som jag haft i flera år nu och det är också anledningen till att jag inte köper mig nya datorer så fort det kommer ut nyare modeller på marknaden. Just för att inte vill bidra till mer slavarbete än vad jag i dagens samhälle är tvungen till. Men helst av allt skulle jag inte bidra alls….

JoHo
2013-12-23, 12:40
#11

#10

Jag skrev också detta som du kanske missade "Men annars en vacker tanke. Inte lätt att vara moralisk till 100% vilket du heller inte påstår att du är."

Twinflamewolf
2013-12-23, 12:42
#12

# 5 Tycker mig ha hört det namnet Samuel så den länken ska jag kila in och läsa på och visst är det ju så det finns erkännanden om att Jesus skulle ha fötts den 25 men tydligen sitter det rysligt långt inne i olika samfund att erkänna den biten utåt och den där makten som kyrkan är så fasligt förtjust i.

# 6 Fina tankar du delar med dig av och man kan bara göra sitt bästa men önskar man kunde göra mer men som dagens tekniska samhälle ser ut får man vackert ge vika om man inte föredrar att flytta upp i skogen och leva som man gjorde förr.

# 7 Det är nog precis vad jag gjort blandat ihop för jag har utgått från är man skeptiker så är man ateist men ack vad fel jag tycks ha haft i den frågan.

Ha ha ha coolt Jonas med pepparkakshuset och jag får nog instämma vi hädar dubbelt så mycket i Januari istället så samvetet är gott under juletid 😃

[rara]
2013-12-23, 13:07
#13

#11 Nu förstår jag inte vad du vill ha sagt.

JoHo
2013-12-23, 21:32
#14

#13

i #10 skrev du som svar till mig: "Jag skrev att jag gör vad jag kan. Inte att jag inte bidrar alls."

Därav mitt svar i #11. Ifall du ändå inte förstår så tar jag dig i försvar.

[rara]
2013-12-24, 16:10
#15

#14

I försvar för vadå? 

Vad jag inte förstår är vad det som jag skrev har med moral att göra?

JoHo
2013-12-25, 01:17
#16

#15 För att du förmodligen använder en dator som är ihopsatt av lågavlönad arbetskraft i utlandet.

[rara]
2013-12-25, 10:19
#17

#16

Men vad har det att göra med "inte lätt att vara moralisk till100%"?. Att jag gör vad jag kan för att bidra så lite som möjligt till slavarbete finner jag inte särskilt svårt. Men du kan ju gärna förklara vad det är som du tycker att inte är lätt?

JonasDuregard
2013-12-25, 12:29
#18

Lägg ner den här sidodiskussionen nu. Ni får reda ut era missförstånd i PM.

JoHo
2013-12-25, 16:59
#19

#18 "Era"? Som jag ser det är det bara en som missförstår och det är inte jag. Så, tillbaka till tråden igen.

Twinflamewolf
2013-12-25, 17:26
#20

# 17 Jag tror du får läsa inlägg # 8 en gång till 😉för där fick du ju ett bra och vänligt svar av JH.

Jag tror bestämt vi hamnade rätt OT i en annars så trevlig tråd men läs inlägg # 8 så ser du vad JH menar 🙂 och han avslutar med viktiga ord

(Fördelen med julen är ju ljusfesten; att man lyser upp vintermörkret med ljus och pynt.)

annatpi
2013-12-26, 08:54
#21

Jesus född på juldagen, ja alla gudar och halvgudar är ju annars födda den dagen så varför inte Jesus. Det finns en lång rad liknande "höjdare" som en del av er kanske vet.
Men samtidigt som nån av er säger att han föddes den dagen, så fanns han egentligen inte?

De som studerat Bibeln noga och tänkt efter har kommit fram till att Jesus föddes en helt annan årstid. Man har studerat djurlivet, fåren om jag minns rätt.

Jag firar inget alls men jag har ständigt i bakhuvudet, som så många, vad julens betydelse egentligen är, enligt kristendomen. Många som ser julen som fest och prylar, tyvärr kanske vanligast bland alla ungdomar, hajar väl till lite när de påminns om Jesus, på teve.
"Javisstja, den killen".

Dock fick jag på julaftons morgon en häftig ingivelse, jag hade hämtat hem mor från ett demensboende, julen har alltid varit viktig för henne även om även detta börjar försvinna ur hennes medvetande, jag tog med mor till hennes jämnåriga kusin ganska långt bort, (över 80) de hade inte setts på åratal, inte efter att mor blev dement för fyra år sen utan några år innan det, och jag hade inte träffat kusinen Gunvor  på över 20 år men haft telefonkontakter ibland, särskilt efter mors demens.
Dessa båda umgicks mycket som barn och unga, jag har gått igenom ett berg av brev och kort som mor sparat i 65 år, jag lade upp det så att vi överaskade Gunvor, mor ringde på hennes dörr som om hon kom spontant och ensamt, som för många år sen.
Gunvor ser väldigt dåligt men är inte dement.
Dörren öppnades långsamt, jag såg bara armen komma ut och jag filmade allt. Mor sa : Hej Gunvor, det är Birgit! (mer dement än att hon klarar det är hon inte) Det kom ett märkligt läte som jag tror var en blandning av gråt och skratt. "Ja jag ser det", med bruten röst.
Vi kramade om henne, hon satt där helt ensam.

Vi festade inget, åt och drack väldigt enkelt både sånt vi hade med oss och som Gunvor hade, vi tittade i gamla album.

För oss tre kunde det inte ha blivit en "bättre" jul, i största enkelhet.

Gunvor sa att hon inte visste om hon drömde.

olaka
2013-12-26, 10:21
#22

#21 Jättemysigt. Bra gjort!

Medarbetare på Skepticism.

Finns på Twitter som @Ola_i_Lyckan. Medlem i VoF, Vänsterpartiet samt GAST Spelförening.

[peter54]
2013-12-26, 15:28
#23

Oj, en sån novelltråd igen, jag pallar inte med att läsa så mycket nu, så jag svara kort, ja, jag och min familj firar jul och påsk trots att vi inte är troende, aldrig går i kyrkan och inte varit medlemmar i densamma sedan vi blev vuxna.

Det kan vara trevligt med traditioner och bara för att julen och påsken delvis bygger på kristen tro behöver man inte anamma den, man kan lika gärna fira den endera för sakens egen skull, eller rentav av hedniska skäl (men det gör vi heller inte).

Övriga kristna helger som allhelgonadagen och kristi himmelfärdsdagen går obemärkt förbi hos oss däremot.

piotrr
2013-12-30, 00:08
#24

Alla ursäkter för en fest är goda ursäkter och julen är inte kristen. 

Firar kristna nyår och i så fall varför? Det är ju bara en helt oreligiös kalenderomslagning.

/ Per

Sajtvärd för Skepticism

mayolica
2014-01-03, 02:44
#25

Jag förknippar inte att fira jul med en kristen högtid eller annan religion. Det är mer en tradition med tomtar och julklappar som var mysigt när barnen var små,Present men som jag inte längre har något intresse av. Sover

~ mayolica ~

Saga85
2014-01-09, 21:57
#26

Det mesta jag hade tänkt på tas redan upp i #2 👍

Jag har väl varit lite troende (inte på någon religiös gud dock), och firat 4 högtider om året, varav tre har anammats av den kristna kyrkan - midsommarsolståndet har de dock låtit bli. Jag antar att en stor fallossymbol i den bördiga jorden var lite svårt att komma på något om. Kanske var det då Jesus avlades fram 😉

Numer firar jag jul på "traditionellt" sätt. Det är Kalle, tomte, julgran, klappar, glögg och god (vegansk) mat med familjen. Har inget pynt eller gör något juligt hemma, men det är ju den klart mysigaste tiden på året med levande ljus runt årets mörkaste dagar.

Jag ser det helt enkelt som en trevlig middag med hela familjen samlad (vi är ju trots allt 15 familjemedlemmar) och man får ett par paket, men det är inte särskilt stor skillnad från att fira mor eller far. Enda skillnad är att faster, farbror och mina två kusiner är med på jul och att man inte själv får något paket.

_No way! Yes way!
_

http://sagaskabb.blogspot.se/

Gesus Pettersson
2014-01-21, 19:55
#27

Misstänker #0 "blandar ihop" ateister och skeptiker…

Men en vanlig "fråga", och kommer ofta upp när man diskuterar, av tex kristna - att man som ateist inte "borde" fira jul mm. Helt utan att tänka på att kristendomen bara snott även den högtiden…

Och hur är det, visst firar kristna tex midsommar - same same då om man säger så…

Mina tankar om/på det här:

http://gesusbloggen.wordpress.com/2012/12/23/vad-ar-kristet-med-julen-egentligen/

Så mycket woo - så lite tid!
Det jag hinner kika på och skriva om hamnar på Gesusbloggen 

Upp till toppen