Allmänt

Att diskutera på internet

2013-05-11 18:02 #0 av: Fjäril

Att diskutera på internetforum kan vara svårt. I en skriven text hörs inget tonfall, och man kan skriva med ett tonfall men texten uppfattas på tre olika sätt av de som läser, för att de läser det med ett annat tonfall än det skrevs med. Komplicerat? Ja, det är just vad det är. Men det finns några grundregler att följa som underlättar det hela.

Att diskutera på internet - Tack till Alex för att vi fick låna din artikel! Detta är något vi alla behöver tänka på.

Som skribent:

1. Välj dina ord väl, använd inte hårdare ord än nödvändigt och undvik förstärkande ord i negativa sammanhang.

2. Läs igenom det du skrivit innan du postar. Finns det något som kan uppfattas på ett annat sätt än du tänkt? Går texten att läsa med ett annat tonfall än du skrev den i?

3. Skilj på att diskutera person och åsikt! Att säga att du inte tycker om en viss metod är helt okej. Att säga att du inte tycker om personer som använder en viss metod är inte okej.

4. Var noga med att det framgår att det är dina åsikter du framför, alternativt forskningsresultat (och då gärna med källa). Det finns inget rätt och fel, bara olika åsikter och synsätt.

Som läsare:

1. Läs alltid texter med ett trevligt tonfall. De flesta är skrivna på det sättet och majoriteten av allt tjafs börjar med att någon läst en text hårdare än den skrevs.

2. Läs det som står. Läs inte in annat mellan raderna utan håll dig till det som faktiskt skrivits.

3. Upplever du en text otrevlig, kränkande eller påhoppande, så svara inte tillbaka på samma sätt. Man kan antingen, på ett trevligt sätt, tala om för skribenten att man upplevde det otrevligt och fråga om det var så det var menat (ofta är det missförstånd). Är det uppenbart otrevligt så svara inte alls utan kontakta någon ansvarig för sajten.

4. Läs (och framför allt - svara inte på) diskussioner när du är på dåligt humör. Risken för att du läser i för hård ton är hög, precis som risken att du då svara i ännu hårdare ton själv.

----------------------------------------

Du måste självklart inte se alla andra medlemmar som vänner. Dock bör du se dem som arbetskamrater. Forumet är eran arbetsplats och ni måste kunna diskutera och konversera med varandra sakligt och trevligt, även om ni inte är överens eller tycker om varandra personligen.

Det finns många olika åsikter på ett forum och det måste man acceptera. Olika åsikter, metoder och kunskap är ju det vi lär oss av. Man får inte se något rätt och fel utan bara olika, så tar man åt sig av det man vill. Lyckas man med detta har man stor chans att ha ett forum med trevliga och givande diskussioner - precis vad vi vill ha!

Källa bild: http://www.publicdomainpictures.net/

Tack till Alex för att vi fick låna din artikel.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2013-05-13 15:22 #1 av: [NeferNefer]

Mycket bra, putt putt!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2013-05-13 16:06 #2 av: Fjäril

Tummen upp

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2013-05-13 17:34 #3 av: [Mia-Li]

Kanonbra och nåt för oss alla att tänka på. Skrattar

Anmäl
2013-05-14 11:13 #4 av: piotrr

Jag tror att det fattas ett "inte" i fjärde punkten. Förslag till ändring: 

> Läs inte och svara absolut inte i diskussioner när du är på dåligt humör. Risken för att du läser i för hård ton är hög, precis som risken att du då svara i ännu hårdare ton själv.

En annan bra regel är att "var konservativ i vad du sänder ut och liberal i vad du tar emot". Det vill säga: Var försiktig, tråkig, stabil i vad du skriver, men när du läser bör du istället vara tillåtande, förlåtande, accepterande. 

Anmäl
2013-05-14 12:57 #5 av: Fjäril

#4

Tack för synpunkten. Bra tanke.

Detta är något vi kan vidarebefordra till Alex som har skrivit det.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2019-10-02 20:56 #6 av: Caersa

Tummen upp

Anmäl